Цайр кластер

Цайр гэж юу вэ_ (9)

Цайр нь идэвхтэй металл ба хүчлийн уусмалаас устөрөгчийг түрж гаргана. Мөн түүнчлэн идэвхи муутай металлыг давсны уусмалаас нь түрнэ. Zn+CuSO4=Cu+ZnSO4 Мөнгөлөг цагаан өнгөтэй 420 хэмд хайлж 906 хэмд буцалдаг.

 

Zn+CuSO4=Cu+ZnSO4 Мөнгөлөг цагаан өнгөтэй 420 хэмд хайлж 906 хэмд буцалдаг.

Цайрын цахим ном татах

Цайр гэж юу вэ ?

Цайр нь идэвхтэй металл ба хүчлийн уусмалаас устөрөгчийг түрж гаргана. Мөн түүнчлэн идэвхи муутай металлыг давсны уусмалаас нь түрнэ. Zn+CuSO4=Cu+ZnSO4 Мөнгөлөг цагаан өнгөтэй 420 хэмд хайлж 906 хэмд буцалдаг.

Агаарт цайрын исэл үүсгэнэ. Энэ нь түүнийг цаашид исэлдхээс хамгаална. Цайрын нимгэн давхаргыг теловизорын нүүр, рентген хоолойнууд дээр түрхдэг. Энэ нь зэврэлтээс хамгаалдаг байна. Мөн насанд хүрсэн хүний биед 2,3 гр цайр агуулагддаг ба энэ нь эсэд энергийн солилцоог зохицуулдаг 40 гаруй ферментийн найрлагад оролцдог.

Цайр яагаад хүний биед хэрэгтэй вэ ?

Био цинк буюу цайр нь биеийн бүх эсийн эрүүл үйл ажиллагаанд чухал үүрэгтэй бөгөөд хүний ​​биед агуулагдах 200 гаруй ферментийг идэвхжүүлэх, нуклейн хүчлүүдийн нийлэгжилт, уураг, эсийн хуваагдал, өсөлт, нөхөн төлжих үйл явц, даавар, коллаген, араг яс үүсэх, хараагаа хадгалах, сайжруулах, дархлаа дэмжих ялангуяа өндөр настнуудад нөлөөлдөг.

Хүний биед цайрын дутагдал анх 1961 онд Ираны залуу эрчүүдэд илэрсэн байна. Эдгээр хүмүүсийн толгойны хэмжээ ихсэж, бэлгийн харьцааны чадвар буурч, үргүйдэл тохиолдох нь ихэсч байжээ. Энэ бүх үзэгдлүүд нь бие махбодод цайрын дутагдлаас үүдэлтэй болохыг эрдэмтэд баталсан байна.

Цайрыг хэрхэн нөхөх вэ ?

Эрүүл хүний бие махбод 1.4-аас 2.3 г цайр агуулдаг бөгөөд өдөрт дунджаар 10-аас 20 мг цайр хоол хүнснээс авч байх шаардлагатай байдаг. Хүний бие цайрыг хадгалдаггүй тул өдөр тутмын хэрэгцээгээ хангахын тулд хангалттай хэмжээний цайраар баялаг хоол хүнс хэрэглэх  хэрэгтэй.

Цайрын агууламжийг хангалттай хэмжээнд байлгах хамгийн сайн хоол хүнс бол мах, элэг, бөөр, өндөш, загас ба далайн хоол, самар (хуш модны болон газрын), үр, буурцагт ургамал (шош вандуй), цагаан идээ зэрэг цайрын сайн эх үүсвэр бүхий олон төрлийн хоолны дэглэмээр хооллох явдал юм.

Цайраар баялаг 10 хүнс

Цайр бол эрүүл мэндэд чухал ач холбогдолтой эрдэс юм. Энэ нь 200 гаруй ферментийн үйл ажиллагаанд шаардагдах бөгөөд таны бие махбод дахь олон чухал процесст оролцдог. Тэжээлийг бодисын солилцоонд оруулж, дархлаа сайжруулж, биеийн эд эсийг ургуулж, нөхөн сэргээж өгдөг.

Таны бие цайрыг хадгалдаггүй тул өдөр тутмын хэрэгцээгээ хангахын тулд өдөр бүр хангалттай хэмжээний цайраар баялаг хоол хүнс идэх хэрэгтэй.Эрдэмтдийн зөвлөснөөр эрэгтэйчүүд өдөрт 19 мг орчим цайр, эмэгтэйчүүдэд 15 мг хэрэв жирэмсэн болон хөхүүл бол өдөрт 30 мг хүртэл цайр шаардлагатай.